Máte rádi jídlo?
Kdo by neměl rád jídlo? Díky jídlu žijeme. A můžeme si dopřávat i skutečně lahodná jídla. Nemusíme pro ně chodit do nejdražších restaurací, ale můžeme si je uvařit či připravit doma. Jídla nemusí být jen vařená či smažená. Skvělá je i studená kuchyně, která je typická především pro přímořské státy. Používají ve velké míře olivový olej, který si tu také sami pěstují. Španělsko nebo třeba Řecko a Itálie patří mezi největší producenty olivových olejů. Žijí tu rodiny, které staletí pěstují a vyrábí olej. A ten můžete mít v kuchyni i vy.
Olej je velmi důležitou surovinou pro přípravu jídel. Nemusí jít zrovna o vařená jídla nebo ani o smažená, i když právě u těchto typů jídel je spotřeba tuků obecně asi nejvyšší. Skvěle vás zasytí například salát, která patří di studené kuchyně. Ta je oblíbená i u nás hlavně v létě, protože v horkých dnech často není chuť na teplé jídlo. I k přípravě studené kuchyně je potřeba olej. Pokud si potrpíte na tom, aby vámi připravované jídlo bylo opravdu chutné, musíte si vybírat takové tuky, které budou ve výsledném jídle chutnat dobře. Tím vůbec nejlepším je právě olivový olej.
Kde ho koupit?
Když si procházíte akční letáky ze supermarketů, určitě si čas od času všimnete, že i tady najdete olivový olej v akci. Jenže olivový olej za pár korun nebude moc kvalitní a už vůbec ne dobrý. Přitom stačí připlatit si pár korun, a máte olej mnohem vyšší kvality a daleko lepší chuti. Suroviny tohoto typu byste měli vybírat ve specializovaných obchodech, protože právě tady vám dokážou nejlépe poradit. Zkuste používat ty nejlepší olivové oleje, a budete překvapeni tím, jak vám jídlo chutná. Skvělý je i jen tak na topinku, a pokud si ji zakápnete olejem s chilli nebo s bylinkami, nebudete potřebovat už nic jiného. A navíc můžete darovat luxusní olej někomu, kdo miluje nejlepší jídla.