Každý domov, aby se v něm pohodlně žilo, musí být dobře vybavený. Ovšem otázka je, jaké by ono vybavení mělo být. To se totiž může lišit podle několika faktorů, přičemž jedním z nich je také to, zda bydlíme v rodinném domě nebo v bytě. Mnoho lidí však neví, jak se tyto mezi sebou liší. Pokud však chceme, aby se nám dobře bydlelo, měli bychom o těchto rozdílech vědět.

 

nevybavený byt

 

Tím prvním a nejdůležitějším je samozřejmě dostupný prostor. Ten bude v bytě vždy zákonitě menší. S tím je potřeba počítat, a podle toho také vybírat velikost například nábytku. Je potřeba samozřejmě vzít v úvahu, co vše budeme potřebovat, avšak je nutné uvažovat rozumně. Například univerzální obývákové stěny, které byly dříve populární, jsou dnes již v podstatě minulostí. Je tedy nutné si skříně nakombinovat tak, aby vyhovovaly našim požadavkům a také do daného prostoru dobře zapadly. Pak je tu také celkový výraz bydliště. Ten by se měl odvíjet od toho, jak dům vypadá. Například jinak by měl být zařízený byt v moderním paneláku, a jiný zase ve starším, klasickém rodinném domě. Velký rozdíl mezi vnitřkem a vnějškem by totiž nepůsobil nijak dobře.

 

řadové rodinné domky

 

Dále je tu také fakt, že do bytu nevstupujeme zvenku, nýbrž zevnitř. To se samozřejmě odráží také v tom, jak je zařízeno vstupní místnost, ať už se jedná o halu či chodbu. V té bytové již totiž máme boty již očištěné, zatímco v domovní rovnou vstupujeme dovnitř s botami ještě neočištěnými. Podle toho by také měl tento vnitřní prostor vypadat.

 

Zaměřit se musíme také na světlo. A to v bytě obvykle nemáme ani zdaleka tak velké v bytě, neboť zde nemáme tolik možností. Většinou je totiž otevřená jen na jednu stranu, zatímco dům máme otevřen na všechny. S tím souvisí například osvětlení. To je totiž pro pohodu a dobrý život důležitější, než bychom si mohli myslet. Proto je zamyšlení nad tím, jak náš domov vlastně vybavit, velmi důležité.